Sähkötöiden merkitys ja asennusturvallisuus
Sähkötyöt ja -asennukset sisältävät monia riskejä. Varmista, että sinulla ja työntekijöillä on pätevyys työskennellä turvallisesti. Varo sähkövirtoja, jotka voivat olla piilossa seinissä, lattioissa ja katoissa. Jos olet aloittelija, varmista, että saat asianmukaisen sähköturvallisuuskoulutuksen, äläkä yritä käyttää sähkölaitteita neuvottelematta koulutetun ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi pistokkeen virheellinen kytkeminen voi aiheuttaa tulipalon tai jopa kuolemaan johtavan onnettomuuden.
Varotoimenpiteet
Sähkötyöt ovat vaarallisia, joten on tärkeää ryhtyä varotoimiin turvallisuuden varmistamiseksi. Ennen kuin aloitat työn, tarkista mahdolliset vaarat, kuten peittämättömät johdot ja maakaapelit. Lisäksi työntekijöiden tulee olla asianmukaisesti koulutettuja käyttämään sähkölaitteita oikein. Tähän kuuluu myös sen varmistaminen, että pistorasiat ovat tarpeeksi ja että niitä ei saa ylikuormittaa, koska tämä voi aiheuttaa tulipalon. Heidän on myös oltava tietoisia perässä olevista kaapeleista kompastumis vaaran välttämiseksi. Lopuksi heidän tulee aina irrottaa laitteet pistorasiasta ennen puhdistamista.
Kun työskentelet sähkölaitteiden kanssa, muista aina, että yksinkertainen virhe voi johtaa kuolemaan. Sähkövirta voi aiheuttaa voimakkaita lihassupistuksia tai jopa kaatumisen. Virran määrä, virran kulkema reitti ja taajuus, jolla se virtaa, voivat määrittää vamman vakavuuden. Lisäksi oikosulku voi aiheuttaa räjähdyksiä. Varmista, että kaikki liitännät ovat kunnolla kiinni ja että kaikki sähkölaitteet toimivat oikein.
Yhteydenottolomake
Pätevyydet
Sähkötyöt ja -asennukset ovat vaarallisia työpaikalla, joten on tärkeää tietää noudatettavat turvallisuustoimenpiteet ja oikeat menettelyt sähkön ympärillä työskennellessä. Pätevillä sähkötyöntekijöillä on myös tiedot ja taidot tunnistaa sähkön vaarat ja ryhtyä asianmukaisiin varotoimiin. Heillä on myös tietoa henkilösuojainten ja suojattujen tai eristettyjen työkalujen käytöstä. Sähköturvallisuuteen kuuluu myös tietäminen, milloin ja miten ongelmista ja hätätilanteista tulee ilmoittaa.
Sähköturvallisuuden lisäksi sähkötyöntekijöiden tulee olla asianmukaisesti koulutettuja välttämään vaaroja, jotka voivat johtaa sähköiskuun tai tulipaloon. Koulutusohjelmiin tulee sisältyä sähkön vaarojen tunnistaminen, sähköeristys, vaarojen tunnistaminen sekä liittäminen syöttö- ja tilojen johdotukseen. Heidän on myös koulutettava hoitotoimenpiteisiin ja ensiapuun. Lisäksi työntekijöiden on noudatettava yhden käden sääntöä työskennellessään jännitteisillä piireillä, ja kaikkia paljaita johdotuksia on käsiteltävä ikään kuin ne olisivat jännitteisiä. Lisäksi heidän tulee varmistaa, että he työskentelevät hyvin valaistulla alueella, eivätkä he saa kurkoa sokeaan tilaan.
Kosketus jännitteisiin osiin
Sähkötyöt voivat olla vaarallisia, varsinkin jos työskentelet alueella, jossa sähkövirta on korkea. Käytä työssäsi oikeita suojavarusteita ja varmista, että mahdolliset sähkövaarat ovat kaukana sinusta. Varmista, että lukitset sähköjärjestelmät ennen töiden aloittamista. Tämä estää sähkön onnettomuudet eristämällä energian ja välttämällä kosketuksen jännitteisten osien kanssa.
Sinun tulee aina kouluttaa työntekijöitä heidän suorittamansa tehtäviin liittyvistä vaaroista. Tämän koulutuksen tulisi kattaa esimerkiksi energian eristäminen, liittäminen syöttö-, tuotanto-, siirto- ja jakelu laitteistoihin, etäisyydet sekä eristettyjen työkalujen ja laitteiden asianmukainen käyttö.


Kosteat työolosuhteet
Sähköturvallisuus on tärkeä näkökohta työskenneltäessä märissä tai kosteissa olosuhteissa. Sähkön ja veden yhdistelmä on vaarallinen ja voi johtaa vammoihin ja kuolemaan. Itse asiassa kaksi kymmenestä eniten mainitusta OSHA-rikkomuksesta vuonna 2016 liittyi sähköturvallisuuteen. Nämä rikkomukset voivat liittyä yleisiin sähkö vaatimuksiin ja johdotus menetelmiin, tai ne voivat johtua viallisesta asennuksesta tai laitteesta, jota ei ole suunniteltu ympäristöön.
Sähköiskun välttämiseksi sähköturvallisuusasiantuntijat neuvovat, ettet koskaan käytä sähkölaitteita märissä tiloissa ilman asianmukaista koulutusta ja henkilökohtaisia suojavarusteita. Vesi lisää sähköiskun riskiä ja voi myös vahingoittaa sähkölaitteiden eristystä. Tämä tarkoittaa, että sähkölaitteiden perusteellinen tarkastus on välttämätöntä sen turvallisuuden varmistamiseksi.
Lock-out/tag-out
Lock-out/tag-out (LOTO) on turvatoimenpide, jolla eristetään sähkönsyöttö tiloista sähkötöiden ja -asennusten ajaksi. Se on vaatimus National Electrical Codessa (NEC), ja työntekijöiden on noudatettava sitä työskennellessään sähkölaitteiden parissa. On välttämätöntä noudattaa lukitus-/tag-out-menettelyjä ja kouluttaa työntekijöitä näiden menettelyjen toteuttamiseen.
Lukitus-/merkintä menettelyyn kuuluu työntekijöiden erottaminen kaikista sähkölähteistä ja sähkölaitteiden lukitseminen ja merkitseminen. Jokaisen työntekijän tulee käyttää työsulku merkkiä, josta käy ilmi hänen nimensä ja työsulun tarkoitus. On myös tarpeen käyttää erillistä lukkoa tai jokainen alue, jolla he tekevät työtä.
